Araba | Konular | Kitaplar

TURBO NEDİR?

Motorların gücünü arttırmak için kullanılan en verimli yöntem , turbo takviyesidir. Bu sayede çok yüksek güç elde ediliyor. Bazı otomobiller satandart olarak turbo motorlar ile satılıyor.Ancak normal motorlara sonradan da turbo takılabiliyor. Turbo üreten bazı firmalar , motorunu güçlemdirmek isteyenler için değişik seçenekler sunuyor . Fakat yüksek güç amaçlayanların , otomobillerinin motorunun dağıtılmasına hazırlıklı olmaları gerekiyor. İki tip turbo modifikasyonu bulunuyor . İlkinde modifiye işlemi , motora herhangi bir müdehale yapılmadan , sadece turbonun takılmasıyla gerçekleştiriliyor. İkinci tip modifikasyonsa , motorun tamamen dağıtılması ve daha dayanıklı parçaların eklenmesiyle yapılıyor. Bir turbo kiti birçok parçadan oluşuyor. Turbo manifoltu , by-pass ve wesgate valfi , hava boruları, intercooler ve turbo , bu kitin ana birimleri . Her biri ayrı göreve sahip olan bu parçaların, elde edilecek olan güce büyük katkısı vardır.

TURBO NASIL ÇALIŞIR?

Turbonun içinde iki adet türbin vaya başka tanımla pervane bulunur. Bunlardan biri egzosa , diğeriyse emme manifoltuna bağlıdır. Yanmış egzoz gazı , devirlenen motor ile hızlanır. Bu hızdan elde edilen kuvvetin bir bölümü, türbinlerden birini harekete geçirir. Dolayısıyla diğer türbin, bu dönen türbinlerle birlikte hareket eder. İkinci türbinin görevi ise, kazandığı dönme gücüyle dışarıdan hava emmektir.

TURBO KİT PARÇALARININ GÖREVİ

Havadaki oksijen miktarı ne kadar yoğunsa , yanma olayı da o kadar yoğun olur. Bu nedenle , emilmiş olan havanın önce soğutulması gerekiyor. İşte bu parça, kitte yer alan inrecooler'dır. Aslında bir radyatör olan intercooler, geniş yüzeyleri nedeniyle bir ısı transferi gerçekleştiriyor. Böylece havanın sıcaklığı düşürülüyor. Burada soğutulduktan sonra motora iletilen hava, yanmayı arttırarak daha fazla enerji çıkmasını sağlıyor. Yani basit bir açıklamayla, motorun gücünü arttırıyor. Dışarıdan gelen hava, hızından dolayı bir basınç gücüne sahip. Bu basınç ayarsız bir şekilde motora iletilmiyor. Bu yüzden turboya giren egzoz gazının basıncı wesgate valfi tarafından ayarlanıyor. By-pass valfinin görevi ise, emilmiş olan birikmiş havanın bir kısmını bu valf üzerinden atmak. Böylece boşalmış intercoolera tekrar yeni havanın gelmesini sağlıyor.

MOTORDAKİ DEGİŞİKLİKLER

Turbo takviyeli motorların sıkıştırma oranı, atmosferik motorlara göre daha düşüktür. Fakat turbo basıncından dolayı, motorun bazı parçaları normalden daha dayanıklı olmalıdır. Bu nedenle pistonlar ve kolları, silindir kapak contası, subaplar gibi devamlı basınç altında çalışan parçalar geliştirilmelidir. Aslında soft turbo adı verilen turbo modifikasyonlarında, sadece turbo kitinin eklenmesiyle yeterli bir düzeyde güç arttırımı sağlanıyor. Ancak yüzde ellilere varan güç yükselten turbolarda, yukarıda sıralanan motor modifikasyonları yapılmalıdır. Turbo sayesinde motorun torkunda çok yüksek bir artış oluyor. Dolayısıyla güç de artıyor. Bir ara turbolu motorlar çok sorun çıkartmaktaydı ve bu yüzden birçok otomobil üreticisi, araçlarını turboyla donatmamaya başladı. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte bu konuda da gelişmeler yaşandı. Böylece tekrar turbo takviyeli otomobiller satışa sunuldu. Turbonun sağladığı güç artışı, en çok Formula 1 otomobillerinde oldu. Örneğin 1985 yılında yarışan F1 otomobilleri sadece 1.5 litre hacme sahiptiler. Ancak turbolu olan bu motorlar yaklaşık 1500 beygir güç üretiyordu. Bu değer göz önünde alınırsa, turbonun ne kadar güç sağlayabileceği anlaşılıyor. Tabii ki bu oranda bir güç eklemesi olmasa da, satndart motordan bir hayli fazla güç elde edileceği kesin. Örneğin küçük bir örnek vermek gerekirse, VW'in Passat modelinin 1.8 atmosferik motoru 125 bg güç üretebilirken, 1.8T turbo beslemeli motoru 150 bg. güç üretebilmektedir.