Araba | Konular | Kitaplar

Yeni Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Olacak 2013


Türkiye 2013 yılında motorlu taşıtlar vergisinden yeni sisteme geçecek..
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde çevrenin korunmasını esas alan yeni sisteme geçmeye hazırlanan Maliye, örnek olarak Almanya’yı inceliyor.
MTV'de yeni sistem nasıl olacak?
Ancak bu ülkede akaryakıtı çok tüketenden daha çok vergi alınması isteniyor...

Maliye Bakanlığı’nın halen silindir hacmi ve yaşı esas alan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yerine çevreye duyarlı yeni sistem getirmeye yönelik çalışmasında, örnek olarak Almanya’yı inceliyor. Ancak bu ülkede yeni sisteme itirazlar da var.

MTV ÖTV’ye eklensin

Almanya’nın en aktif sivil toplum kuruluşlarından biri olan Vergi Mükellefleri Birliği, karbondioksit (CO2) salınımına göre hesaplanan vergi sisteminin çevre duyarlılığı ile ilgisi olmadığını, çevrenin korunabilmesi için MTV’nin tamamen kaldırılıp, akaryakıt üzerindeki ÖTV’ye ilave edilmesi gerektiğini açıkladı. Birlik, bu sayede aracını çok kullanıp fazla akaryakıt tüketenlerin daha fazla çevre vergisi ödemiş olacağına işaret etti.

Göz boyama amaçlı

Alman hükümetini çevre dostu görünerek göz boyamakla suçlayan birlik, karbondioksit salınımını esas alan yeni vergileme sisteminin yakıt tüketimi ile bağlantısı olmadığını savunurken, şu tespit ve önerilerde bulundu:

Kirleten öder prensibi

"Akaryakıt tüketimine uygun gerçek vergilendirme talep ediyoruz. Akaryakıt bedeline oldukça düşük tutarda akaryakıt tüketim vergisinin ilavesiyle MTV tamamen kaldırılmalıdır. Kim tasarruflu bir sürüş ile daha az akaryakıt tüketir veya aracını hiç kullanmazsa bunun sonucunda çevreyi daha az kirletecektir. Çok kullanan ise daha fazla çevre kirliliğine sebep olacaktır. MTV’nin kaldırılması, verginin tarh, tahakkuk, tahsiline ilişkin işlemlerin basitleştirilmesine ve masrafların azaltılmasına da katkı sağlayacaktır."

İşte Almanya örneği

Türkiye’nin incelemeye aldığı Almanya’da eski araçlara muafiyet tanınırken yakıt türüne göre iki ayrı MTV uygulanıyor. Dizel yakıtlı araçlardan benzinli araçlara oranla iki hatta üç katını bulan tutarlarda MTV alınıyor. Örneğin en düşük karbondioksit salınımına sahip benzinli araçlardan alınan MTV 108 eurodan başlarken dizel araçlarda bu vergi 247 eurodan başlıyor. 2000 model 1600 cc benzinli otomobil için 117 euro olan MTV, dizel yakıtlı aynı araç için 437 euroya çıkıyor.

Uydudan vergi yağacak

Çevreye daha duyarlı bir vergi sistemini hayata geçirmenin yolunu arayan Avrupa ülkeleri, karbondioksit salınımı sisteminin de ötesine geçerek, araçların uydudan takip yoluyla, yapılan kilometreye göre MTV tahsil edilmesini öngören yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.

HABER: ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ


Konular