Araba | Konular | Kitaplar

Vergi Borcu Olan Arabasını Satamayacak


Maliye bakanlığı vergi borcu olanların peşini bırakmıyor..Maliye bakanlıgı ve emniyet genel müdürlügünün ortak çalışması ile vergi borçluları e-haciz kapsamına alınacak
Vergi borcu olanların araçları için elektronik 'haciz' şerhi düşülecek Araçlar satılırken, ekranda 'borcu var' yazısı çıkacak, işlemler duracak..Vergi borcu olan araç sahipleri dikkat! Alacaklarının peşini bırakmayan Maliye Bakanlığı, elektronik haczin kapsamına banka hesaplarından sonra taşıtları da ekliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, vergi borcu bulunan mükelleflerin taşıtları için siciline elektronik ortamda 'haciz' şerhi düşülecek. Borçlu mükellef, arabasını satmak istediğinde bilgisayarda "Vergi borcu vardır" yazısı çıkacak. Aracın satışı, borç ödenmeden yapılamayacak.

TAHSİLAT YAPILAMIYORDU
Mevcut uygulamada, motorlu taşıtlar için trafik sicile haciz yazısı gönderilmesi gerekiyor. Ancak yazının yazılması ve işleme konulması 1-2 ayı bulabiliyor. Bu arada borçlu mükellef taşıtını hemen elinden çıkarabiliyor. Böyle olunca da vergi borcu tahsilatı yapılamıyor. Yeni sistemde herhangi bir vergi dairesi müdürü, Emniyet'e otomatik olarak haciz şerhi koydurabilecek.

YAZILIM HAZIRLANIYOR
Edinilen bilgiye göre, imza süreci tamamlanan proje için yazılım çalışmalarına başlanıldı. Gelir İdaresi ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yürütülen 'EGM Haciz Projesi' ile kamu alacaklarının tahsili sağlanacak, posta ve kırtasiye gibi masrafların da önüne geçilecek, zaman tasarrufu da sağlanacak. Elektronik haczin kapsamını genişleten Gelir İdaresi, taşıtların yanı sıra gayrimenkul, gemi ve diğer araçlara da elektronik ortamda el koyabilecek. Sistemin genişlemesiyle birlikte e-haciz mal varlıklarının önemli bir kısmına uygulanacak. İdare'nin 2013 Yılı Performans Programı'nda "Borçlunun gayrimenkul bilgileri öncelikli olmak üzere tüm mal varlığına elektronik ortamda ulaşılabilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği çalışmalarında bulunulmakta, borcun cebren tahsili sağlanmaktadır" denildi.

17 MİLYON TAŞIT VAR
Otomobil ............8.648.875
Minibüs ..................396.119
Otobüs ..................235.949
Kamyonet ............2.794.606
Kamyon ................751.650
Motosiklet ............2.657.722
Traktör................1.515.421


Konular