Araba | Konular | Kitaplar

Türk Otomobilini Yapacak Babayiğit Müsiad'dan Çıktı !


Başbakan Erdoğan'ın TÜSİAD'da aradığı babayiğit MÜSİAD'dan çıktı. Toyota'nın en büyük bayisi Derindere Otomotiv, aracı 1 Şubat'ta tanıtacak. Otomobili Başbakan Erdoğan da test etti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yılki TÜSİAD Genel Kurulu'ndaki "Yerli otomobil yatırımcısı babayiğit arıyorum" çağrısına yanıt Anadolu sermayesinden geldi. Türkiye'nin ilk yerli otomobili için İstanbul'un dev sermayeli şirketleri "Bu iş zor, en az 2 milyar dolarlık destek lazım" diyerek yan çizerken, temeli 1951'de Çorum'da atılan Derindere Şirketler Topluluğu işe sahip çıktı. İş hayatına toptan gıda sektörüyle başlayan Derindere Şirketler Topluluğu halen İstanbul'da Toyota bayiliği yapıyor. Şirket 6 yıldır yerli oto üzerine çalışmalar yapıyor. Önceki gün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak'ın "Üyelerimiz içinde yerli otomobil üretimi konusunda ciddi çalışma yapan var. Şahsen test dahi ettim. Başkanımız da gördü hatta kısa bir tur da attılar" dediği ancak ismini vermediği Derindere şirketine SABAH ulaştı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Derindere, otomobille ilgili detaylı bilgi vermezken, birkaç model üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.

300 kM HIZA ÇIKIYOR
300 kilometre hıza çıkabilen elektrikli otomobilin lansmanı 1 Şubat'ta yapacaklarını belirten Özkan Derindere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın denediği otomobilin halen şirket merkezlerinde bulunduğunu vurguladı. Özkan Derindere'nin detay vermediği araçla ilgili otomotiv sektörü temsilcilerinden övgü geldi. İşadamları, Derindere'nin ürettiği otomobilin Türkiye'nin enerjiye olan bağımlılığı göz önüne alındığı çok önemli ve akıllıca bir stateji olduğunu belirttiler.




Derindere, 1951'de kuruldu 2012'de elektrikli otoyu üretti
TOYOTA bayiliğinden araç kiralamaya kadar birçok alanda faaliyet gösteren Derindere Şirketler Grubu, Ömer Derindere tarafından 1951'de kuruldu. 1970'te mevcut işlerine otomotiv ticaretini de ekledi. 1970- 1984 arasında her marka araç alım-satımı yapan şirket, 1971-1980'de Çorum Ford, 1974-1991'de Otoyol Fiat bayisi oldu. Derindere, 1984'te ise Toyota bayiliğini de alarak diğer markalarla da ticarete devam etti. Türkiye'nin en eski Toyota bayisi olan şirketin sahip olduğu Zeytinburnu'ndaki Toyota Plaza, Türkiye genelindeki en büyük ölçekli bayi olma özelliği taşıyor.

ABD'li Remy ile motor anlaşması imzalandı
DERİNDERE Otomotiv, elektrikli otomobil üretimi konusundaki çalışmalarını uluslararası boyuta da taşıdı. Derindere Otomobil, elektrikli ve hibrid motorlar konusunda dünya lideri şirketlerden biri olan Remy International'la uzun vadeli tedarik anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Derindere, Remy'nin PHEV sedan HVH 250 motorlarını kullanacak.

İstanbul sermayesi rahatsız olacak mı?
28 Şubat Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun raporunda, İstanbul sermayesinin Anadolu'da güçlenen şirketlerden rahatsız olup, darbeye zemin hazırladığı belirtilmişti. Raporda, şöyle denilmişti: "28 Şubat darbesinin önemli nedenlerinden birisi Anadolu sermayesinin bayilikten üretime geçmesi oldu. Bu İstanbul'un statükocu sermayesini rahatsız etti. İstanbul merkezli sermaye, konumunu devam ettirmek için asker-sivil bürokrasiyi harekete geçirmiştir." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yerli oto yapın" çağrısına olumlu yanıt vermeyen İstanbul sermayesinin bu son girişime karşı takınacağı tavır merak konusu.

MÜSİAD'lı 10 şirket otoda proje hazırlıyor
MÜSİAD Otomobil Sektör Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan ise yerli otomobille ilgili MÜSİAD üyelerinin yoğun çalışma içine girdiğini söyledi. MÜSİ- AD'a üye 10 şirketin uzun süredir toplantılar yaptığını ve projeler hazırladığını belirten Atılgan, amaçlarının elektrikli ve dünyaya satılabilecek klasik oto üretmek olduğunu vurguladı. Atılgan, "Hükümetin de desteğiyle artık daha fazla risk almayı arzuluyoruz" diye konuştu. Önceki gün TÜBİTAK'ta bir toplantı yapıldığını da belirten Atılgan, kurumun elektrikli otomobil konusunda önemli çalışmalar yaptığını ve sektör oyuncularını işbirliği yapmak için davet edeceğini söyledi. Atılgan "TÜBİTAK, Ar-Ge desteği vereceğini belirterek yatırımcı şirketleri davet edecek" diye konuştu.
sabah


Konular