Araba | Konular | Kitaplar

Tesla: “Nissan Leaf ilkel”

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Nissan Leaf’in batarya teknolojisini “ilkel” diye niteledi.

Musk hissedarlarla yaptığı konferans görüşmesinde Nissan’ın kısa süre önce kilovat saat başına maliyette 400 dolar bariyerinin altına indiğini iddia etmesine cevap olarak Nissan’ın batarya maliyetlerini azaltma konusunda Tesla’yı geride bıraktığına inanmadığını söyledi ve Japon şirketinin Tesla’ya göre “çok daha ilkel seviyede bir teknoloji” kullandığını iddia etti.

Musk Leaf’in batarya paketinin Tesla’nın ürettiği ilk prototipteki kadar bile iyi olmadığını, çünkü daha az gelişmiş bir soğutma sistemi kullandığını söyledi. Leaf teknolojisinin aşırı koşullarda zorlanacağını, soğukta düşük performans vereceğini, sıcakta da düzgün işleyemeyeceğini savundu.

Tesla bir aktif sıvı termal kontrol kullanırken Leaf ise hava soğutma sistemi kullanıyor; Musk bu batarya teknolojisi nedeniyle Leaf’in batarya paketinde sıcaklığın “darmadağınık” olacağını iddia ediyor.

Nissan batarya paketini sekiz yıl ve 160.000 kilometrelik bir garantiyle destekliyor. Musk Tesla’nın yeni çıkacak Model S sedan otomobilinin batarya maliyetinin mevcut tek modeli Roadster’inkine göre yaklaşık yüzde 40 daha az olacağını söyledi.

Konular