Araba | Konular | Kitaplar

BP genel müdürü, kazadan bir ay önce hisselerini satmış

İngiliz petrol şirketi BP’nin Genel Müdürü Tony Hayward’ın, Meksika Körfezi’ndeki petrol kuyusunda 20 Nisan’da yaşanan kazadan birkaç hafta önce hisselerini sattığı bildirildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre Hayward, olaydan yaklaşık 4 hafta önce, elindeki hisse senetlerinin üçte birini 1.4 milyon sterline (3.2 milyon TL) sattı. Hayward’ın bu parayla evinin mortgage kredisini ödediği belirtildi. Gazete, bu satışın Hayward’ın kazayı önceden bildiği anlamına gelmediğini ancak şirketin hisseleri düşmeden hemen önce bu satışı yaparak 423 bin sterlinlik (972 bin TL) kayıptan kurtulduğunu belirtti.

Bu arada BP’nin, Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketi için özür dilemek amacıyla hazırladığı reklamlar da ters tepti. Radyo, televizyon ve gazetelerde yayımlanan reklamlarda şirketin böyle bir şeyin bir daha tekrarlanmaması için her şeyi yapacağı belirtiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, reklama harcanan paranın petrol sızıntısını önleme çalışmalarına ayrılması gerektiğini söyleyerek şirketi eleştirdi. Obama, “En iyi reklam bu sızıntıyı durdurmak ve her şeyi temizlemektir” dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Genel Müdür Hayward ise BP’nin sızıntıyı kontrol altına alma yönünde önemli mesafe katettiğini açıkladı. Hayward, kuyunun ağzına yerleştirdikleri mekanizmanın günde 10 bin varil petrolün denize sızmasını önlediğini kaydetti. Hayward, Amerikan tarihinin en büyük çevre felaketi olarak nitelenen olayla ilgili olarak, gelecek haftalarda yeni mekanizmaları devreye sokacaklarını ve petrol sızıntısını büyük ölçüde kontrol etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Konular