Araba | Konular | Kitaplar

Otomobil satışları beklenenin üzerinde

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt, vergi teşviği olmamasına rağmen bu yılın ilk 5 ayında araç satışlarının beklenenden yüzde 20 oranında daha fazla gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye’nin ilk yeşil otomotiv tesisine dönüştürülen Toyota Onatça Plaza’nın açılışı için Adana'ya gelen Ali Haydar Bozkurt, geçen yıl ertelenen filo satışlarının bu yıl yapıldığını anlattı. Geçen yıl sektörde ciddi anlamda vergi teşvikinin söz konusu olduğunu hatırlatan Ali Haydar Bozkurt, “Bununla birlikte otomotiv sektörüne ciddi bir destek sağlandı. Ancak bu yıl, geçtiğimiz yıldan farklı olarak hiçbir vergi teşviki olmamasına rağmen satışlar geçen yılı yakaladı, hatta bir miktar geçti diyebiliriz. Bunun temel sebeplerinden biri, geçtiğimiz yıl krizden dolayı ertelenen filo satışlarının bu yıl yapılması. Pazar oldukça iyi, ilk 5 ay için beklenenin yaklaşık yüzde 20 üzerinde seyrediyor. Eğer şu andaki sayı devam ederse ki, öyle edeceğini ümit ediyoruz, pazar satışının bu yıl yaklaşık 630 bine ulaşacağını, geçen yıldan daha yüksek bir adette satış gerçekleşeceğini düşünüyoruz” dedi.

‘TÜKETİCİ FAİZLERİNİN DÜŞÜK OLMASI ÇOK İYİ’
Bu yıl hazirana kadar, geçen yıla göre tahminlerin daha üstünde bir satış gerçekleştirildiğini kaydeden Bozkurt, şunları söyledi:
“Bu yıl bu şekilde devam ederse, çok iyi bir ekonomik bir ortam olacağını söylemek mümkün. Tüketici faizlerinin tarihinde hiç olmamış seviyelerde uygulamalar var, 0.85, 0.89’lar var. Bu faizler gerçekten bizim sektörümüzü çok ciddi etkiliyor. Çünkü satışlarımızın yaklaşık yüzde 70’i tüketici kredisi kullanılarak yapılıyor. O nedenle de bu seyir devam ettiği sürece, pazarın iyi bir şekilde kapanacağını düşünüyoruz.”

Ekonomik göstergelerin otomotivciler açısından çok olumlu olduğunu belirten Ali Haydar Bozkurt, hedefin üzerinde bir büyüme gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Tek sıkıntının işsizlik olduğunu ifade eden Bozkurt, “İşsizlik oranı biraz yüksek, yüzde 14’ler seviyesinde. Bunun dışında mevcut durumda aslında yeni yatırımcıların da Türkiye ile çok ciddi ilgilendiğini görüyoruz. Yabancı yatırımcılar çok olumlu bakıyor Türkiye’ye. Biz bu nedenle, önümüzdeki dönemin olumlu gelişmelere gebe olacağını düşünüyoruz. Ben yakın gelecekten çok umutluyum” diye konuştu.

‘GERİ ÇAĞIRMALAR SATIŞLARIMIZI ARTTIRDI’
Araçlarda potansiyel gaz pedalı sorunu ile geri çağırma kampanyasının Toyota’nın satışlarında herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını kaydeden Ali Haydar Bozkurt, “Aksine, böylesine henüz yaşanmamış bir problemi bile ön görüp önceden tüketicilerine uyaran bir marka olarak çok takdir aldık. ‘Böyle bir geri çağırmayı ancak Toyota gibi büyük bir marka yapabilir’ şeklinde yorumlar aldık. Satışlarımızı arttırmayı başardık. Özellikle geri çağırma kampanyasının ardından yaptığımız bazı anketlerde Toyota müşterilerinin yüzde 85’i, ‘Biz otomobilimizi değiştireceğimiz zaman yine Toyota alırız’ demişti. Bununla da teyit ettiler” dedi.

Türkiye’de bu yıl belirledikleri hedefi, satışların iyi gitmesi nedeniyle arttırdıklarını vurgulayan Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, şunları kaydetti:“İlk 5 ayda, bütün markalarda tahmin edilenin üstünde pazar seyrettiği için, bazı modellerde bulunurluk problemi yaşandı ama bu aydan itibaren, en geç temmuz başından itibaren aşağı yukarı tüm markaların bu eksik modellerini tamamlayacağını tahmin ediyoruz. Pazar yüksek seyredeceği için herkes düğmeye bastı, siparişler gönderildi. Şu anda Toyota da zaten, bu olumlu rüzgardan oldukça faydalanıyor. Biz de yılın sonuyla ilgili hedeflerimizi revize ettik. Hedefimizi 26 bin 500 adetten, 31 bin 500’e çıkardık. 5 bin artışla hedefimizi yükselttik. Geçtiğimiz yıl Toyota 11 modelini yeniledi. Asıl yenilik geçen yıl yapılmıştı, ama bu yıl da geçen hafta lansmanını yaptığımız yeni Corolla’mız var. Onu devreye aldık, şu anda satışlarımız iyi gidiyor. Corolla dünyanın en çok satılan modeli tüm markalarda. Türkiye’de de zaten satışlarımızın yüzde 6O gibi yüksek bir oranını Corolla yapıyor. Bu nedenle iyi bir başlangıç yaptık. Yenilenen Corolla’yı uzun zamandır bekleyen müşterilerimiz şu anda çok mutlu.”

Konular