Araba | Konular | Kitaplar

İşte en büyük küçük otomobiller!

Artan yakıt maliyetleri ile birlikte popülaritesi oldukça artan 'küçük' otomobiller 'büyüklere' adeta kafa tutar oldu.

Özellikle sınırlı bütçesi olan ailelerin ve şirket filolarının daha çok ilgi gösterdiği bu otomobiller, otoyolda bir Porsche ile kapışmak istemeyenler için, düşük motor güçleri ve sağladığı yakıt ekonomisi ile son yıllarda bir hayli revaçta.

İşte o modeller.

Opel Corsa: İlk modeli 1982 yılında çıkan Corsa, yıllar geçtikçe adeta gençleşti. Neredeyse 4 metre olan boyutuyla bir üst sınıfın boyutlarına yaklaşan otomobilin hedef müşteri kitlesi de bir hayli geniş.

3 metre 99 santimlik boyu, 1 metre 73 santimlik genişliği ile kompakt sınıfların ebatlarına yakın olan Opel Corsa'nın baz modeli 1.2 litrelik 85 HP'lik motoru ile ortalama bir performansa sahip. Maksimum 172 kilometre hıza erişebilen Corsa'nın şehir içi yakıt tüketimi 6,9 litre. Karma yakıt tüketimi değerleri ise 5.3 litre. Corsa, performansına göre ortalama bir yol tutuşuna ve konfora sahip.

Giriş seviyesinde, elektrikli ön camlar, radyo-CD çalar, klima, ABS ve sürücü ve ön yolcu havayastıkları gibi standart donanımlara sahip olan otomobilin fiyatı ise 28 bin 931 TL'dan başlıyor.

Mazda2: Ford Fiesta ile aynı platformda üretilen, Uzakdoğu'lu yıldız yeni etkileyici dış tasarımı ile Avrupalı rakiplerine adeta parmak ısırtırken otomobilin kabinine girdiğinizde yıldızı adeta sönüyor.

3 metre 88 santimetrelik boyutu ile rakiplerinden daha kısa kalan Mazda2'de küçük ve dar olan kabinin de etkesiyle en büyük zahmeti uzun boylular görüyor. Sert süspansiyon sistemine rağmen yol konforu iyi seviyede olan ootomobilin yol tutuşu ise çok iyi.

86 HP güç üreten 1.3 litrelik motoru ile 172 kilometre hıza çıkabilen Mazda 2, 5,4 litrelik karma yakıt tüketimine sahip. Ülkemizde sadece daha güçlü, daha hızlı ve daha müsrif olan 1,5 litrelik modeli satılan Mazda 2'nin satış fiyatı 32 bin 200 TL.

VW Polo: Avrupa ülkelerinde satışta olan 1.2 litrelik motoru henüz ülkemize getirilmeyen Polo, 1.4 litrelik 85 HP'lik motora sahip.

Avrupa'da geçtiğimiz yıl yılın otomobili seçilen ve yeni tasarımı ile beğeni toplayan yeni Polo 3 metre 97 santimlik boyuna rağmen 1 metre 68 santimlik genişliği ile rakiplerinden daha dar.

Ülkemizde biraz daha donanımlı satılsa Golf'ün bile müşterisini çalabilecek güzellikteki Polo, rahat bir oturma pozisyonu ve yeni yalıtım sistemi sayesinde oldukça sessiz bir yolcu sağlıyor.

177 kilometrelik maksimum hıza ulaşabilen Polo'nun yakıt tüketimi ise rakiplerinden daha fazla. Yeni Polo, şehir içinde 8 litre, karma 5,9 litre yakıt tüketiyor.

ABS, Radyo-CD/MP3 çalar, klima, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları standart donanımında olan Yeni Polo'nun satış fiyatı ise 30 bin 600 TL.

Konular