Araba | Konular | Kitaplar

Toyota'ya tam saha baskı

Toyota'nın Türkiye distribütörü ALJ Grup, Adapazarı tesislerinde 3 yeni model yatırımı için baskı yapıyor. ALJ, Yaris Sedan ve hafif ticari aracın yanı sıra Corolla Sedan'ın da yeniden Türkiye'de üretilmesini istiyor

Toyota'nın Türkiye distribütörlüğünü Sabancı Holding'den 85 milyon dolara satın alan ALJ Grup, Türkiye'de üretimin artırılması ve yeni modellerin üretimi için Japonlara baskı yapıyor. Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Yaris Sedan ve yeni bir hafif ticari aracın yanı sıra Corolla Sedan'ın da yeniden Türkiye'de üretimi için Toyota yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bozkurt, son 3 ayda iki kez Japonya'da bir kez ise Türkiye'de Toyota yöneticileriyle bir araya geldiklerini kaydetti. Son görüşmenin ise Japon yılı nedeniyle Türkiye'ye gelen Toyota Motor Yönetim Kurulu Başkanı Fujio Cho ile gerçekleştiğini söyleyen Bozkurt, Cho'ya bir rapor sunduklarını anlattı.

BAŞKAN'A RAPOR
Türkiye'de en fazla rekabetin yaşandığı bu segmentlerde Toyota markasının olmadığını ifade eden Bozkurt, "Eğer bu modeller Adapazarı'nda üretilir ve yerli üretim avantajını kullanırsak, Toyota Türkiye'de liderliğe oynar" dedi. ALJ ile Toyota arasında çok yakın bir ilişki olduğunu söyleyen Bozkurt, Toyota'nın ALJ'nin önerilerine ve taleplerine sıcak baktığını anlattı. Bozkurt, şunları söyledi: "Her fırsatta Türkiye'deki üretimi artırmalarını ve yeni modeller üretmelerini istiyoruz. Türkiye'de en fazla rekabet B ve C sınıfı sedan ile hafif ticari sınıfında yaşanıyor. Ancak, bu segmentte aracımız yok. Toyota'ya bu pazarlarda yer almamız gerektiğini anlatıyoruz. En son Cho'ya bir rapor sunduk. Hafif ticari pazarında yer alan 5 modeli gösterip, bu pazarlarda bulunmamız gerektiğini söyledik. Yakın ilgi gösterdiler. Resmi olarak hiçbir açıklama yok, ancak ben kişisel olarak Corolla'nın bir Türkiye'de üretileceğine inanıyorum." İlk üç aydaki talep sonrasında Toyota'nın yıl sonu hedeflerini 26 bin 500 adetten 31 bin adete çıkardıklarını söyleyen Bozkurt, bazı modellerde stokların tükendiğini anlattı. Özellikle, Corolla, Avensis ve Yaris'te sıkıntı olduğunu belirten Bozkurt, Haziran'da stok problemi olmayacağını kaydetti.

Yeni Toyota Land Cruiser Prado 3.0 lt D- 4D dizel motor seçeneği 106 bin euro+2 bin 445 TL ve 4.0 lt V6 Dual VVT-i benzinli motor seçeneği 115 bin 500 euro+5 bin 58 TL satış fiyatı ile satışa sunuluyor. Yenilenen Toyota RAV4, biri benzinli ve diğeri dizel olmak üzere iki motor seçeneği ve iki farklı donanım seviyesiyle 76 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Konular