Araba | Konular | Kitaplar

Çinlilerin distribütöründen Toyota'ya yaylım ateşi!

Toyota Türkiye Genel Müdür Yardımcısı’nın Çinli araçlar üzerine yaptığı açıklama üzerine Chery Türkiye Distribütörü Yüksel Mermer ile konuştuk. Mermer sert açıklamalarda bulundu.

Geçen hafta Toyota Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Takeshi Marusawa, Çinli otomotiv üreticisi Chery’nin Türkiye’de yatırım yapma niyeti olduğu hatırlatılarak, onlardan korkup korkmadıklarına ilişkin soru sorulmuştu. Marusawa da “Çin araçlarından korkumuz yok, onlarla üç yıldan önce gerçek anlamda bir rekabet beklenemez, bu firmalarla aramızda 10 yıllık kalite farkı var. Hem, Çinli araçların hiçbiri çarpışma testlerini geçemiyor” diye sert bir yanıt vermişti. Bu açıklama karşısında bir basın açıklaması yapan Chery'nin distribütörü Mermer : "Bu sözler tercüme hatasıdır. Çarpışma testini geçmemiş araç ithal edilemez. Yakında Türkiye'de üretici olacaklar" demişti. İşte bu basın açıklamasının hemen ardından Yüksel Mermer ile karşılıklı olarak görüştük.

"ÇİN'DE TOYOTA'NIN İKİ FABRİKASI VAR"

Mermer söze “Basın açıklaması çok kibar olmuş. Biz kibarlığımızdan tercüme hatası demişsiz. Oysa ki, tercüme hatası falan değil. Bunu söyleyen kişinin Çindeki fabrikaları görmesi lazım. Çin’de Toyota’nın iki fabrikası var. Demek ki onu da bilmiyor. 24 firma orada üretim yapıyor. Çin malı için 10 yıl geri diyemez kimse. Bu korkudan kaynaklanıyor. Herkeste bu korku var. Hedefleri 2017 yılında 30 milyon araç üretimi. Bu pazarda Chery’nin üzerine düşen pay 5 milyon. Yani Türkiye’nin beş katı üretimi bir fabrikasıyla yapıyor. Çin markası kötü de Türkiye’deki tüm distribütörler niye Çinli marka peşinde koşuyor.

En tecrübeli distribütör kendisinin olduğu söyleyen Yüksel Mermer, başka markalar hakkında konuşurken dikkatli olunması gerektiğini de söyledi. Toyota’nın kısa bir süre önce binlerce aracını geri çağırma sürecinde Toyota’ya destek çıktığını ve “Böyle şeyler olabilir. Önemli olan hatayı telafi etmek”dediğini de sözlerine ekliyor. Testlerden geçmeyen hiçbir otomobilin Türkiye’ye giremeyeceğini de söyleyen Mermer bu açıklama için “Ayıp denen bir şey var. Bilmeden öğrenmeden böyle şeyler söylenmez. Alfa Romeo da Çin’de üretiliyor birçok markanın motoru da. Çin otomobillerine karşı tüketicinin ön yargısı yok. Bazı kişilerin var” diyor. Toyota’nın başlattığı Çin-Japon savaşı Türkiye’de biraz daha kızışacağa benziyor.

Konular