Araba | Konular | Kitaplar

Arabalar da mı Hacklenecek !

Teknolojinin gelişmesi ile arabalarda takip sistemleride gelişti..bu sistem bir çok alanda kullanıcılara kolaylık ve avantajlar sunmakta..fakat bu sistem üzerinden hackerlik yapılabilir mi diye araştırma yapılmış işte sonuç
University of Washington ve University of California'da çalışmalar yapan araştırmacılar arabaları hacklemenin bir yolunu buldu. Araştırmacılar kapıları kitleyebildiklerini, fren sistemini devre dışı bırakabildiklerini hatta motoru bile durdurduklarını iddia ediyor.

Araştırmaları yapan grup bu işlemleri 2008 yılından itibaren arabalarda kullanılması zorunlu kılınan Controller Area Network adındaki sistem üzerinden yapıyor. Hangi marka ve hangi model üzerinde çalıştıklarını açıklamasalar da hemen hemen her marka ve model de bu işlemlerin yapılabileceğini söyleyen araştırmacılar kullanıcı kabinini tamamen devre dışı bırakabiliyor, fren sistemini kapatabiliyor ya da motoru durdurabiliyor.

Bu işlemleri yapmak için arabaya bir bilgisayar bağlamak gerektiğinden gerçek hayatta böyle bir durumla karşılaşmanız güç olsa da kablosuz internetin ve teknolojinin gittiği nokta düşünülürse birkaç sene içerisinde "araba hacklemek" çok kolay olabilir.


Konular