Araba | Konular | Kitaplar

2010 Renault için atılım yılı

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ''Bizim toplam pazardaki konumumuzu daha da iyileştirmek ve güçlendirmek için ticari araçlarda atılım yapmamız gerekiyordu. Bu yıl ticari araçlarda atılım yılımız olacak'' dedi.

Aybar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Otomotiv Pazarında 2010 yılı Ocak-Nisan dönemi binek ve hafif ticari araç toplam pazarının bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 5,96 oranında arttığını belirtti.

2009'da 149 bin 99 adet olan binek ve hafif ticari araç toplam pazarının bu yıl aynı dönemde 157 bin 982 adet olarak gerçekleştiğini, bu yıl Ocak-Nisan döneminde toplam binek otomobil satışlarının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,71 daraldığını ifade eden Aybar, toplam hafif ticari araç satışlarının ise aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 21,56 arttığını belirtti.

Aybar, yılbaşında otomotiv sektör temsilcilerinin, otomotiv satışların arttığı böyle bir dönemin yaşanmasını beklemediğini kaydetti.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, sektörde genel kanının pazarın önceki yıla göre daha düşük olarak gerçekleşeceği yönünde olduğunu dile getirerek, bu kanıya varılmasının, geçen yıl ÖTV indirimleriyle pazarda ciddi bir talep arzı yaşanmış olması olduğunu anlattı.

2009 yılında uygulamaya konulan teşvikler ve otomotiv firmalarının yıl sonu kampanyaları ile gerçekleşen ek satışlardan dolayı bazı taleplerin öne çekildiğini düşündüklerini ifade eden Aybar, ilk 4 ayda gerçekleşen pazarla birlikte, pazar tahminlerini değiştirdiklerini belirtti.

İbrahim Aybar, ''Biz de Renault olarak, bu yıl otomotiv pazarında geçen yılın en az ayarında, hatta onunda üzerinde bir büyüme potansiyeli görüyoruz. Yıllardan bu yana süre gelen parametrelere bakıldığında 600 binler civarında bir pazarın ortaya çıkabileceği görülüyor'' dedi.

Sektörde, ilk 4 ay satışların çok iyi gittiğine işaret eden Aybar, ancak toplam pazara ilişkin kesin tahminin, yılın ilk yarısındaki satışların görüldükten sonra netleşeceğini söyledi.

''BU YIL RENAULT'NUN ATILIM YILI OLACAK''

Aybar, Renault olarak bu yıl kendilerinin iddiaları olduğunu ifade ederek, geçen yıl yoğun yeni otomobil lansmanları yaptıklarını ve bu yıl, yenilenen araç parklarından yüksek performans alacaklarını ifade etti.

Bu arada ürün tedariklerini yeniden planladıklarını anlatan Aybar, ilk 4 ayda binek otomobil 14 bin 577 adetlik satışla binek otomobilde ''liderliklerini'' ortaya koyduklarını anlattı.

Aybar, ''Bizim toplam pazardaki konumumuzu daha da iyileştirmek ve güçlendirmek için ticari araçlarda atılım yapmamız gerekiyordu. Bu yıl ticari araçlarda atılım yılımız olacak. Bu yıl içinde yapacağımız yeni ticari araç lansmanlarımızla Renault'un yeni yüzünü ortaya koyacağız ve ticari araçlarda yeniden iddialıyız demeye başlayacağız. Dolayısıyla Renault'un hem binekte hem de ticaride geçen yıla oranla çok daha iyi bir yıl geçirecek'' diye konuştu.

Fluence'nin, Renault'nun binek araçlar içerisindeki amiral gemisi olduğunu vurgulayan Aybar, 2010 yılının başından itibaren Fluence'in çok daha iyi anlaşıldığını ve algılandığını gördüklerini ifade etti.

Aybar, Özellikle filo müşterileri ile orta ve büyük işletmelerdeki müşterilerin Fluence almaya başladıklarını anlattı.

Ankara'da bir bayi açılışında çok hoş bir anı yaşadığını anlatan Aybar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bayi açılışımızda bir bakanımızda vardı. Bakanımız, o açılış için tesise girdiği anda tanıştığımız zaman bana ilk sorusu şu oldu? 'Ya herkesin dilinde devamlı konusu edilen şu Fluence bana gösterin. Şu aracı görmek istiyorum' olmuştu. Bu araç kısa zamanda çok fazla konuşulmaya başlanılan bir araç. Kısa bir sürede bunun Megan Sedan gibi performansını görmeye başlayacağız.

Fluence kendini kanıtladı, tuttu. Türk tüketicisi artık Fluence'i iyice algıladı ve bundan sonra performansının Megan sedanın üzerine çıkmasını beklemeye başladık. Megan Sedan Türkiye'de 6 yıl boyunca tam 140 binin üzerinde satışla, büyük bir başarı sağlamıştı. Biz Fluence'den Megan Sedan'ı aşacak satış bekliyoruz.''

Aybar, bu yılda Renault olarak binek otomobilde liderliklerini sürdürmek ve hafif ticari de eski iddialı konumlarına dönmeyi ve toplam pazarda geçen yılın üzerinde bir pazar payını ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

ELEKTRİKLİ FLUENCE

Elektrikli otomobil konusunun, Oyak Renault fabrikaları için çok büyük prestiji olan bir konu olduğunu vurgulayan Aybar, Türkiye'de Fluence'n elektrikli motorla olan üretiminin 2011 yılından itibaren dünya pazarlarına çıkışının gerçekleşecek olmasının kendileri için büyük bir gurur olduğunu kaydetti.

Aybar, Oyak Renault Fabrikaları'nda son derece düzenli, programa uygun gelişmenin devam etiğini bildirerek, kendi arzularının bu yeni teknolojilerin Türkiye'de sürekli gerçekleşebilir olmasını sağlamak için iç pazarda da bir an önce satılabilir hale gelmesi olduğunu ifade etti.

Fransa, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde bu tür otomobilleri alan tüketicileri 5 ile 6 bin avro arasında teşvikler verildiğini anlatan Aybar, bu ülkelerin çoğunda bu araçlardan yol vergileri alınmadığını söyledi.

İbrahim Aybar, Türkiye'de elektrikli otomobile ilişkin bir konsensüs ve fikir birliği oluştuğuna işaret ederek bu teknolojinin artık dünyanın önümüzdeki yıllarına hakim olacağına dair inancın Türkiye'de de oluşmaya başladığını, ancak Türkiye'nin buna bir an önce yasal ve alt yapılarını hazırlaması gerektiğini belirtti.

Aybar, ''Elektrikli otomobiller gelecekte daha yaşanır bir dünya yaratmak için elimizdeki en önemli araçlardan biri olacak. Herkes için ulaşılabilirlik, yaygınlık için çok önemli. Herkes elektrikli otomobil üretebilir ama biz, herkes için elektrikli otomobil üretmek için yola çıkıyoruz. Yakında dört elektrikli model, dünya yollarına çıkıyor olacak. Üstelik elektrikli Fluence, burada Bursa fabrikamızda üretilecek. Bu bizler için, çok büyük bir gurur'' diye konuştu.

RENAULT VE SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Renault markasının, Yol Güvenliği Eğitimine katkıyı topluma karşı en önemli kurumsal sorumluluklarımızdan biri olarak tanımladığını ekleyen Aybar ''Bu nedenle tüm etkinliklerimiz Herkes İçin Güvenlik programı altında birleştirildi. Bu program kapsamında, 7 yıldır devam eden 'Sokakta İlk Adımlar Yol Güvenliği Eğitim Projesi' ile 40 ilde 500 bin öğrenciye ulaşarak güvenlik konusundaki çalışmalarını sosyal sorumluluk projeleri dahilinde sürdürüyoruz'' şeklinde konuştu.

Sektörde son dönemde yoğunlayan kampanyalara da dikkati çeken Aybar, artık kampanyasız hiç bir günün geçmediğini, müşterilerin artık kampanyaya alıştığını dile getirdi.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ''Bu iş ticaret ise biz ticaret yapıyoruz. Kazanmadan olmaz. Müşterimize kazandırdığımız gibi bizlerin de kazanması lazım. Kar edemeyen müesseseler sağlıksız insan gibidir, hastadır. Bir sürü sonra ortadan kaybolur. Kar edebilmelerine imkan verebilecek şekilde her türlü kampanya devam edecektir. Bu noktada kazan, kazan, kazan felsefesine inanıyoruz'' diye konuştu.

Konular