Araba | Konular | Kitaplar

Otoda `hurda` ihtimali düşüyor.

Otoda ÖTV indirimi ekonomiye beklenenin üzerinde katkı sağlayınca `indirime devam` kararı ağırlık kazandı. Geçmişteki usulsüzlükler nedeniyle hurda indirimi ise ikinci planda kaldı

HÜSEYİN ÖZAY

Küresel krizin yaralarını sarmak için mart ayında uygulamaya konulan ÖTV ve KDV indirimlerinde üç aylık sürenin sonuna yaklaşılırken, otomotiv sektöründe merakla beklenen teşvik sisteminde ibre `ÖTV indiriminin uzatılmasına` döndü. Otomotiv sektörünün talep ettiği hurda indirimi ise, suistimal endişesi nedeniyle geri planda kaldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile görüşen otomotiv sektörü temsilcileri, ÖTV indirimin ardından hurda teşviğinin getirilmesini talep etmişlerdi.

ÖNCELİK ÖTV TEŞVİĞİNDE

Bu talep üzerine, Maliye Bakanlığı, `ÖTV indiriminin devamı` ve `hurda teşviğinin getirilmesi` konusunda iki ayrı çalışma yaptı. Yapılan çalışmalar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alındı. Maliye tarafından hazırlanan otomotiv sektörü ile ilgili raporların, ÖTV indiriminin beklenenin üzerinde katkı sağladığı bu nedenle indirimin devamının doğru olacağı yönünde görüşleri içerdiği belirtildi. Otomotivcilerin talep ettiği hurda indirimi konusunda ise çeşitli çekinceler olduğu kaydedildi.

Özellikle, 2003 ve 2004 yılında uygulanan hurda indirimleri sırasında çok sayıda usulsüzlük iddiasının da gündeme gelmesi nedeniyle, hurda teşviğinin ikinci plana itilmesine neden olduğu kaydedildi. Bu nedenle ÖTV teşviğinin üç ay daha uzatılması öne çıktı.

Hafta sonuna kadar karar vereceğiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve KDV indirimi konusunda henüz karar vermediklerini söyledi. Şimşek, ÖTV ve KDV indiriminde sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soruya, `Bu hafta sonuna kadar hangisinin devam edip etmeyeceği konusunda bir karara varacağız. Ama bu aşamada verilmiş bir karar yok` karşılığını verdi.

İndirim devam etsin 120 bin araç satarız

Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Turgay Durak`15 Haziran`da sona ermesi beklenen ÖTV indirimi devam ederse hesaplarımıza göre, otomotiv pazarında 50 bin yerli, 70 bin adet ithal araç daha satılır` dedi. Otomotivciler ilk 5 ayda 148.6 bin araç satmıştı.


Konular