Araba | Konular | Kitaplar

hız

Fren

Hareketli aracin hizini azaltan veya tamamen durduran düzenek.

Distronic

Radar destekli bilgisayarli cruise control sistemi. Önde yaklasilan aracin hizinin kendi hizindan az oldugunu belli bir mesafede algilayan sistem, motoru sikistirarak veya fren yaparak otomobili yavaslatiyor. Önü bosalinca da otomobili programli hizina tekrar çikariyor.

Diferansiyel

Otomobil viraj alirken iç ve dis tekerleklerin farkli hizlarda dönmesini saglayan disli çark sistemi.

Cruise Control (Otomatik hiz kontrol):

Sürücünün ayagini gazdan çekmesine olanak taniyarak, otomobili belli bir hizda tutabilen bir sistemdir. Bu sistemde, araç ayarlanmak istenilen hiza ulastiginda ilgili sistem ile ilgili bir dügmeye basilir ve ayak gaz pedalindan çekilir. Sistem devreden çikarilmak istendiginde tekrar gaza,frene basmak ya da ilgili dügmeye tekrar basmak yeterlidir.

Atalet

Bir cismin herhangi bir hareket yönüne veya hiz degisikligine karsi gösterdigi dirençtir.

Alternatör

Alternatif akim üreten ve düsük motor hizlarinda bir dinamodan daha yüksek enerji üreten jeneratör. Sarj dinamolarinin aksine dalgali (alternatif) akim meydana getir. Bisiklet dinamolarina benzer bir biçimde çalisarak elektrik üretir.

Yakıtınızdan tasarruf edin !

Otomobil keyfine en büyük darbeyi, artan akaryakıt fiyatları vuruyor. Fiyatlar artıkça, otomobil sahiplerinin aylık yakıt faturası da giderek yükseliyor. Ancak yükselen yakıt faturasını düşürmek mümkün. Çünkü ekonominin asıl anahtarı sürücünün kendisi. Bunun için birkaç önerimiz var. Bu önerileri dikkate alırsanız, daha az yakıt tüketerek, daha fazla kilometre yapabilirsiniz.

* Yumuşak bir sürüş tarzı geliştirin. Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Çünkü frene ve gaz pedalına sıkça basarsınız, bu durum ilave benzin pompalanmasına neden olur. Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 arttırır.

* Yüksek hızdan kaçının. Hızınız ne kadar yüksekse rüzgâr direnci ve yakıt tüketimi o kadar artar. Şehirlerarası yolda en az yakıt tüketimi 80-90 km. hız arasındadır. 90 km’nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yüzde 1 artırır. nMotorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler.